Aloe Vera Çiçeği Bitkisi İthal 20-25 Cm
bütün resimler size gelecek ithal aloe vera'nın orjinal resmidir
aloe vera çok uzun aralıklarla çok az su ister eğer çok su verirseniz bitkinin çürümesine neden olur
Adı özellikle kozmetik ve güzellik sanayinde oldukça sık bir şekilde duyulmakta olan Aloe Vera, bir Afrika bitkisidir. Bu bitki, tıbbi sarısabır adı ile de anılmakta olup daha çok “Aloe Vera” adı kullanılır. Yetişme alanı Afrika olan bu bitki, Zambakgiller ailesine mensuptur ve tek bir türden oluşmamaktadır.
Yaklaşık olarak Aloe Vera bitkisinin 400 farklı çeşidi bulunmaktadır. Görünümü itibariyle incelendiği takdirde, bu bitkinin yaprakları uzundur ve bu yapraklar etlidir. Aynı zamanda yapraklar uçlara doğru keskinleşmektedir. Yine bu yaprakların yan taraflarında ufak dikenler yer almaktadır. Bu bitki türü, dipten başa doğru açılan açılmakta olan çiçek görüntüsüne benzemektedir. Aynı zamanda bu bitkinin boyu 30 ile 60 cm arasında değişiklik gösterebilmektedir. Bu bitkinin bazı türleri, çiçek de açabilmektedir.
Aloe Vera bitkisinin kozmetik ve de sağlık alanında sıklıkla kullanılmasının nedeni, bu bitkinin oldukça faydalı etkilere sahip olmasıdır. Faydaları kanıtlandığından dolayı, tıbbi amaçlarla bu bitkiden faydalanılmaktadır. Bitkinin sağlık alanında en çok kullanılan türü ise, “Aloe Barbadensis Miller” adı verilen türdür. Bitkiyi sağlık bakımından önemli yapan nokta, bitkinin yapraklarıdır. Bitkinin yaprakları kırıldığında, yaprağın içerisinden jel kıvamında bir sıvı çıkmaktadır. Bu sıvının içerisinde ise, insan sağlığı açısından önemli birçok madde bulunur. Bu maddeler ise, 18 çeşit aminoasit, 12 çeşit vitamin ve de 20 çeşit mineraldir. İçerisinde bulunduğu maddelerle kendini ayrıcalıklı bir konuma sokan Aloe Vera bitkisinin yaprağından, polisakkarid, alprogen, asemannan ve de mannoz-6-fosfat gibi oldukça önemli maddeler çıkmaktadır. Bu maddeler ve bu maddelerin dışından daha birçok madde, bilimsel araştırmalara konu olarak tıbbi anlamda gelişmeler sağlanmaktadır.
Yapılan araştırmalar ve gözlemlerle Aleo Vera bitkisinin fayda sağladığı durumlar ise aşağıdaki gibidir;
*Yapılan araştırmalar sonucunda, hepatit hastalığı sonucunda karaciğerde tahrip edilen hücrelerin Aloe Vera bitkisinden elde edilen maddeler tarafından tamir edildiği ortaya çıkarılmıştır.
*Kendini oldukça farklı bölgede ve türde gösterebilen mantar hastalıkları, Aloe Vera tarafından hastalığa neden olan hücrelerin öldürülür ve hastalığın yayılması önlenmiş olur.
*Özellikle yaşlı hastalar için oldukça kritik durumlara gelebilen kolesterol, Aloe Vera tarafından normal seviyelere çekilerek oluşabilecek olumsuz durumları engellemektedir.
*İnsanların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi adına oldukça büyük önem arz eden bağışıklık sistemi, Aloe Vera tarafından koruma altına alınmaktadır.
*Bir cilt hastalığı olmakla birlikte tedavisi oldukça uzun bir zaman gerektiren ve daha çok inatçılığıyla bilinen sedef hastalığının tedavisinde bu bitkiden faydalanılmaktadır.
*Ciltte meydana gelen olumsuz derecedeki yanıkların tedavisinde Aloe Vera oldukça etkilidir. Bitki yanığa uygulandığında yanıktaki acı son bulmakta ve oluşabilecek lezyonun önüne geçilmektedir.
*Günümüzde, kanserli hücrelerin yayılmasının ve de dokuların büyümesinin Aloe Vera bitkisi tarafından engellendiğine dair çalışmalar mevcutturAğız içerisinde meydana gelen ve de etkileriyle oldukça olumsuz bir durum olan pamukçuk hastalığına neden olan maya hücrelerinin yayılması ve hastalığın büyümesi, Aloe Vera bitkisi tarafından engellenmektedir
*Daha çok kadınlarda ve ilerleyen yaşlarda görülme ihtimali olan kemik erimesi rahatsızlığına Aloe Vera bitkisi, kemik yıkımını durdurduğu için oldukça önemlidir.
*Meydana geldiğinde durumları olumsuz sonuçlar doğurabilen kızamık, HIV ve Herpes gibi hastalıklara Aloe Vera bitkisinin iyi geldiği anlaşılmıştır.
Doğada yer alan ve insan sağlığı açısından oldukça önemli olan faydalı bitkilerden Aloe Vera, özellikleri nedeniyle günümüzde gerek tıp gerek de kozmetik alanında oldukça sık bir şekilde kullanılmaktadır.
Botanik Bilgi : Zambakgiller familyasındandır. 30 cm’ye kadar boylanabilen, duyarlı çokyıllık sukkulent (etli ve sulu) bitkidir. Aloe veranın (Sabırın) gövdesi ya yoktur veya 10-30 cm olabilir, şayet alt yaprakları kesilirse zamanla gövde ortaya çıkar. Kılıç biçiminde uca doğru incelip sivrileşen, kenarları testere gibi küçük dikenli, soluk yeşil renkli ve üzerinde daha açık renk lekeler bulunan etli yaprakları toprağın üzerinde rozetler oluşturarak yükselir. Yaz mevsiminde açan çiçekleri, dik ve sık salkımlar halinde, sarı ve bazen kırmızı renkli olur. Pek seyrek olarak tohum bağlayan sarısabır bitkisinin tohumuyla çoğaltılması zordur. Bunun yerine, rozetinin kenarlarından verdiği yeni sürgün yapraklarının ayrılıp başka yere dikilmesiyle çoğaltılır.
Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Afrika Kıtası olan sarısabır, ülkemizde Güneybatı ve Güney bölgelerimizdeki sıcak yörelerde yabani olarak yetişmekte, kimi yerlerde de süs bitkisi olarak kültürü yapılmaktadır.
Toplanması - Saklanması : Mart-Nisan veya Ağustos-Ekim aylarında kesilen yapraklarının en az ( iki yıllık olması gerekir ) kesik kısımları aşağı gelecek şekilde dizilir bunlar kazanlara akar. kaynatılarak kristalleştirilir. Böylece tozu hazırlanmış olur.
Bilinen Bileşimi : Serbest ya da glikozit halde antrasen türevleri (aloin ve aloemodin adlı maddeler), uçucu yağ ve reçine içerir. Sarısabırdan çıkarılan bu özsu, kozmetik ve ilaç endüstrilerinde kullanılmaktadır.
Faydaları :
Regl kanamasını artırarak aybaşı dönemini kolaylaştırır.
Sindirimi kolaylaştırır.
Safra söktürücüdür.
Müshildir. Fakat fazla kullanılmamalıdır.
Kullanım Şekli : Bitkinin yapraklarının kesilerek ya da çizilerek çıkan özsu kullanılır. (1-2 damla kullanmak yeterlidir)
Yaraları, küçük yanıkları, güneş yanıklarım ve böcek sokmalarını iyileştirir.
Deri iltihapları ve egzama durumlarında rahatlama sağlar.
Kuru ciltleri nemlendirip rahatlatır.
Kullanım Şekli : Bitkinin yaprağından çıkan özsu dıştan sürülerek uygulanılır.
UYARI : Hamile ve emzikli bayanların dahilen kullanması sakıncalıdır.