Otsu Ağaç Şakayık Çiçeği Paeonia 30-50 CM BOYUNDA SAKSIDA
Gövdesi Otsu dur
haziran da çiçeğe başlar çiçek mevsimi hariç renk seçeneği yoktur ne renk çıkarsa bahtınıza
mevsiminde çiçekli olarak gönderilir ithal fideden türkiyede büyütülmüştür
son 2 resim resim size gelecek ağaç şakayık fidanı nın çiçek vakti geçtikten sonraki orjinal resmidir
Şakayık (Paeonia)Şakayık, oldukça dayanıklı ve kanaatkâr bir bitkidir. Bitkinin toprağı nemli, humuslu ve iyi drenaj yapılmış olmalıdır. Dikimi esnasında torf ve gübre ile harmanlanmış toprak kullanılması durumunda, köklerinin güçlenmesi sağlanabilir. Fazla isteği yoktur. Şakayık çiçeği muhteşem güzellikte bir bahçe süs bitkisidir. Bazı cinslerinin çiçekleri güzel kokar. Şakayıkgiller familyasının tek türü olup bilimsel adı Paeonia’dır. Ağaç şakayığı dâhil tüm cinsleri hep bu tek türe bağlıdır. Mayıs haziran aylarında çiçeklenir, baharın geç geldiği yerlerde temmuz ağustos aylarında çiçeklenir. Yaşlı şakayıklar neredeyse hiç bakım gerektirmez.
Üretiminde tohumla çoğaltma ve üretme kullanılsa da, aşılama yöntemi en sık kullanılan yöntemdir. Bunun nedeni ise, tohumun ekildikten ancak iki yıl sonra ancak çimlenmesidir. Bitki ekimin yapıldığı yıl genelde çiçek vermez.
Çiçekleri dikkat çekicidir. Yalınkat, katmerli ya da yarı katmerli çiçekleri vardır. Çiçekleri, ilk yıl çiçekleri başka şeye benzer, böyle bir ilginçliği vardır. Esas güzel çiçeklerini sonraki yıllarda açar. Uzun dallı, iri çiçekli şakayıklarda dallar değneklere bağlanmalıdır ki rüzgârda yağmurda kırılmasınlar. Eğer normalinden daha iri ve gösterişli çiçekler istiyorsanız, şakayık dallarında her bir çiçek dalında bir tomurcuk bırakın, yanlardakini ilk göründükleri anda yok edin. Solan çiçekler derhal en üstten koparılmalıdır. Tohum oluşturmasına izin verirseniz hem çok kuvvet çekerler hem de bir sonraki yıl daha az çiçeklenmeye sebep olurlar.
Çiğ olan bir gecenin ardından gelen aşırı sabah güneşi, tomurcuklara zarar verebilir. Bu nedenle, bitkinin binaların kuzey cephelerine dikilmesi önerilmez. Bu nedenle güney veya güneybatı yönlerine doğru dikim yapmanız bitkiniz için doğru seçim olur. Kış mevsiminin yeterince soğuk geçmediği yerlere uygun değildir. Kışın uzun süre iyice üşümezse iyi bir çiçeklenme göstermez. İstanbul için şakayıklar “biraz” uygun denebilir. İstanbul’dan daha ılıman yerler için ağaç şakayıkları tercih edilmeli.
Saksılarda şakayık iyi bir gelişim göstermez. Kesinlikle bahçe bitkisidir. Şakayıklar; sonbaharda kurur, toprak üstü kısmı kışın yok olur. Besin depolarına sahip kökleri ilkbaharda yeniden yeşerir. Bunlara yumru muamelesi yapmayın, diktiğiniz yerden asla sökmeyin ve yavruları sakın ayırmayın.
Bitki yerinin değiştirilmesinden pek hoşlanmaz. Özellikle büyüme döneminde bitkinin yeri ve toprağı değiştirilmemelidir. Dikim esnasında çok fazla dikilmesi önerilmez. Dikim yapıldıktan sonra bolca sulanması önemlidir. Kökleri oldukça fazla gelişebilen bitkinin yan yana ekimlerinde yaklaşık 90 cm. kadar mesafe bulunması gerekmektedir. Bunun yanı sıra bitkinin köklerinin sürekli olarak nemli ve serin kalması sağlanmalıdır. İlkbahar mevsiminde bitki gübrelenebilir. Kış mevsiminde donlardan korunması da gerekmektedir.
Ağaç şakayıkları: Dalları kışın kaybolmaz. Bu cins daha güzel, daha iri çiçeklidir. Üçüncü yıldan itibaren kış sonuna doğru düzenli budama ister. Dallar yanlara yayılmış olmalı, iç içe geçmemeli. Böylece hem iyi hava hem iyi güneş alırlar. Beş – sekiz ana dal yeterlidir.
İlkbaharda dalları kontrol edin. Eğer yeterince çoklukta dal sağlıklı kalabilmişse dip sürgünlerinin tamamını veya istediğiniz kadarını gelişmeye imkân vermeden yok edin. Dallar üzerinde çok sayıda filizlenme varsa onları da azaltabilirsiniz.
Yapraklar tamamen bozulduğu zaman şakayık dalları en fazla 7 – 8 cm kalacak şekilde dipten kesilerek kısaltılmalı. Yapraklar bozuk ama halen canlı ise kesmeyin çünkü kökler yapraklardan hâlâ besin çekmektedir. Ancak sonbahar sonunda veya kışın donmalardan ötürü yapraklar ölürse o zaman sakıncası yok, dipten kesebilirsiniz. Ocak ortasına kadar dalları canlı duruyorsa bir yerden bolca kar getirip üstünü örtün.
Hastalıkları: Bir mantar zarar verir, şakayıkların yakasını bırakmaz. Çaresi, şakayıkları havasız kuytu yerlere dikmemek, bir metreden daha sık dikmemek ve gerekmediği halde sulama hatasını yapmamaktır. Bunlara dikkat edilirse bir şey olmaz. Hastalıklı dallar kesilerek derhal ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Hastalık sadece toprak dışı kısımlarında görüldüğü için bitkiyi öldürmüyor.
Çalımsı bitkilerdendir, kök yumrularının ayrılması ile üretilir, değişik renk ve türleri vardır.
Kışın toprak üstü aksamı kurusa bile, baharda tekrar sürer.
Katmerli ve yalınkat olanları vardır, hafif kokuludur.
Bazı türleri erken İlk baharda çiçeklenirler.
Bendeki iki türden beyaz olanı bir hafta önce açtı.
Şakayık Akdeniz çukuru çevresinde doğal olarak yetişen son derece popüler bir çiçektir.Şakayık bir süs bitkisi olarak tanınmasından çok daha önce, antik zamandan bu yana tıbbi bir bitki olarak ün salmıştır. Güzelliğin sembolüolan bu bitki her ilkbaharda göz kamaştırıcı bir renk ve koku gösterisi ortaya koyar. Bin yapraklı bu çiçek L'OCCITANE2ın yeni koku ve makyaj koleksiyonuna esin kaynağı olmuştur.